Poporul român e plecat în vacanță?

De câteva zile, Facebook-ul românesc e plin de o tensiune apocaliptică. Niciodată nu am mai văzut societatea românească (sau cel puțin aripa tânără, activă pe Internet) mai preocupată de mersul țării, mai implicată politic. Taberele sunt destul de confuze, ideologic, dar miza este cum nu se poate mai clară. Miza celor care ies în stradă – deja de aproape un an de zile – este să nu permită violarea libertăților cetățenești și transformarea României într-o țară cu o democrație iliberală.

Miza străzii

Despre asta pot să vorbesc, pentru că am fost acolo printre oameni și știu ce zic. NU am cunoștință de oameni plătiți să iasă la protest. NU am cunoștință de grupuri politice sau de altă natură decât cetățenească, implicate în organizarea protestelor. NU am simțit că protestatarii sunt o masă de manevră în mâinile abile ale dușmanilor țării. Consider că toate acestea reprezintă o manipulăre ordinară a opiniei publice (mai precis, a unui public captiv și neinformat) și trebuie semnalate ca atare. Noi, protestatarii, nu avem altă agendă decât aceea de a pune presiune pe guvernanți să respecte legile țării și principiile statului de drept.

Miza partidelor politice

Despre miza PSD-ului sau a altor partide și personaje politice nu știu atât de multe lucruri, pentru că printre ei nu am mărșăluit. Dar cum ARATĂ acțiunile lor putem vedea cu toții. Iar ce văd este: netransparență, contraziceri flagrante în declarații, propagarea în spațiul public a unor mituri ridicole de tip “stat paralel”, personaje cu pregătire intelectuală și profesională îndoielnică în funcții înalte din administrația publică și, mai ales, graba de a trece prin Parlament pachete de legi care vizează aspecte esențiale ale funcționării unei democrații – cum sunt legile despre Justiție. Graba nejustificată a adoptării unor ordonanțe de urgență sau a unor legi este întotdeauna suspectă.

Prin urmare, mi se pare foarte plauzibil ca miza persoanelor care se găsesc acum la conducerea țării să nu fie buna guvernare, ci interesul propriu al unui grup de oameni. Nu știu cât de larg este acel grup, dar felul în care dorește să configureze jocul politic ne afectează pe toți.

Pentru a sintetiza, miza confruntării în care ne găsim este ce fel de reguli suntem dispuși să adoptăm pentru a ne organiza viața în următorii ani. Pe mâna cui suntem dispuși să lăsăm adoptarea acestora?

The big picture

Atenție! Nu suntem singuri pe lume. Suntem o țară membră a unor structuri internaționale, dintre care cele mai importante sunt UE și NATO, iar asta înseamnă niște angajamente asumate pe termen lung, în planul politicii externe. O decizie privind părăsirea unei linii politice pro-europene și pro-NATO este ceea ce mă preocupă în cel mai înalt grad. Or, adoptarea unor legi dubioase și a unui stil de guvernare și de administrație netransparent și obtuz la solicitările societății civile sunt exact pașii care ne îndepărtează de partenerii noștri internaționali – Europa Unită și Statele Unite.

Astfel de lucruri ne preocupă, pe cei care ieșim în stradă. Nu ne preocupă pe toți aceleași lucruri, e o chestiune foarte democratică, există o multitudine de nemulțumiri. Dar ne unește o nemulțumire și o îngrijorare comună, legată fix de direcția în care urmează să o ia țara noastră, pentru că asta va afecta viețile tuturor, ale noastre și ale copiilor noștri. Eu nu simt că protestele sunt împotriva lui Dragnea ÎN PRIMUL RÂND – el a devenit un simbol al răului pe care toți vrem să-l evităm, o întruchipare a corupției, a minciunii, a mafiei politice. Dar Dragnea, din punctul  meu de vedere, este insignifiant. Dacă ar fugi mâine în Brazilia cu 2 miliarde de dolari, în două minute aș uita știrea asta. Problema nu e un om sau altul, problema e cum funcționează România și cum e guvernată – în mod democratic sau autoritar?

De asemenea, protestele astea nu sunt nici PENTRU cineva. Nu sunt în favoarea DNA, SRI, MMS, nici a președintelui – sunt pur și simplu un strigăt disperat al unor cetățeni care vor o țară guvernată după principii democratice.

O datorie politică

Acum câțiva ani, am hotărât să nu-mi mai exprim public părerile politice. Pentru că nu știu suficient de multe lucruri, nu am timp să mă documentez, nu cred că vocea mea neautorizată face vreo diferență. Dar din Ianuarie încoace am simțit din ce în ce mai limpede că această pasivitate nu mai este posibilă. Dacă nu vorbesc, dacă nu spun măcar UNUI SINGUR OM lucrurile astea și nu mă implic în dezbaterea publică, o resimt ca pe o trădare. Nu-mi voi fi făcut datoria minimală – nu față de o “țară” abstractă, ci față de familia mea, față de copiii mei.

Paranoia și relaxare

Agitația de pe Facebook e doar o iluzie. Românii au vacanță de 1 Decembrie și vor să plece la munte, la țară, la un grătar, oriunde. Problemele să se rezolve. Ăia să facă ce vor – așa cum au mai făcut, iar noi vedem cum ne descurcăm.

Ar fi atât de frumos ca protestele din acest an să se dovedească a fi fost o psihoză colectivă, o paranoia de grup, neîntemeiată, ne-necesară. Chiar și așa, e mult mai bine să fii paranoic decât să te trezești prea târziu că lumea în care crezi, cu valorile în care crezi, s-a întors pe dos în timp ce tu dormeai. Cum dormeai? Uite-așa: nu citeai știrile, nu te interesa politica, nu ieșeai în stradă, nu ieșeai la vot, nu puneai niciun fel de presiune pe politicieni să lucreze în folosul tău.

E doar un vis frumos că există politicieni imaculați, care lucrează strict pentru binele poporului. Știi foarte bine că meseriașul care-ți zugrăvește casa nu lucrează cum trebuie, dacă nu îl supraveghezi! Cine ar fi atât de prost să-l lase de capul lui o lună de zile și să se aștepte să găsească lucrarea terminată la întoarcerea din vacanță?

Comments

comments

One comment on “Poporul român e plecat în vacanță?

  1. -

    Cand stai si te gandesti ca au trecut 27 de ani de la revolutie si noi abia acum dam miiiici semne de trezire…o sa dureze mult pana o sa ne revenim. Sper sa apucam perioada in care Romania o sa fie condusa de oameni cu capul pe umeri si nu de securisti, analfabeti si oportunisti. Doar timpul va decide asta…eu inca sper ca lucrurile o sa se schimbe in mai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *