Am mai publicat o carte pe Amazon

Am publicat din nou pe Amazon. Ca să citez un important filosof francez: Ups! I did it again! (Again pentru că a existat)

De data asta e vorba de un volum de povestiri. Titlul: Sigur va fi bine.

Are și el povestea lui. E mai jos, în câteva cuvinte. Dar mai întâi vreau să explic de unde se poate comanda volumul și cât costă.

carte pe amazon

Poți să comanzi cartea de pe. În State nu știu de ce încă nu e disponibilă, dar nu contează prea mult, pentru că oricum ar fi mai scump.

În ce privește UK, am setat prețul de cumpărare cât mai aproape de minim (mi se impune un prag minim pentru prețul de listă), adică 5 lire. Transportul din UK însă dublează acest cost, astfel încât volumul ajunge în România la 11,33 lire, adică aproape 70 de lei. E scump, așa că m-am gândit la o soluție să mai scad prețul ăsta.

Create Space (partenerul Amazon prin care publici efectiv) îmi dă dreptul să comand exemplare de autor. La 10 exemplare comandate de pe Creae Space, o carte ajunge să coste în jur de 6 dolari, cu tot cu transport. Prețul ăsta e cu siguranță în zona prețului de raft de la librărie. Așadar, dacă vreți o carte, e mai ieftin să o comandați direct de la mine.

Acum povestea volumului:

Prin 2013, lucram de zor la un roman și-mi intrase în cap că vreau să public. După câteva luni, mi-am dat seama că nu voi fi mulțumit prea curând de romanul respectiv, așa că am hotărât să asamblez repede un volum de povestiri, alese pe sprânceană din cele publicate aici pe blog. Am ales vreo 30. După ce le-am luat la puricat, au rămas 20, pe care am început să le îmbunătățesc. Și le-am îmbunătățit vreo 2 ani, până le-am rescris cu totul, astfel încât nu mai au mare lucru nimic în comun cu versiunile lor inițiale. Au apărut și povestiri noi, au mai picat din alea vechi la triaj. Au rămas în cele din urmă 19 bucăți, care se întind pe 170 de pagini. Mie îmi plac. 🙂

Prietenul meu Bogdan m-a convins că ar fi important să public la o editură. Am scris câteva mailuri, m-am interesat cum se face. Editurile n-au răspuns. Nu știu dacă au citit și nu le-a plăcut sau nu au citit deloc. Treaba lor. Eu am fost prin librării și am răsfoit câteva cărți le unor autori români, proaspăt ieșite din tipar. Unele mi s-au părut bune, altele deloc. Ca-n viață… Totuși, am rămas cu convingerea infatuată că povestirile mele merită citite într-un volum.

Am rugat, la un moment dat, pe cineva să-mi scrie o prefață. Pe urmă am mai rugat pe cineva. Pe urmă, după cum m-am plictisit de căutat editură, așa m-am plictisit și de așteptat după prefață, și m-am hotărât să arunc odată povestirile astea pe Amazon. Am scris eu câteva cuvinte pe coperta spate, că oricum știu cel mai bine despre ce e vorba.

Să publici o carte pe Amazon are avantaje și dezavantaje.

Avantaje:

  1. Cartea ta apare în câteva zile pe cea mai mare librărie online din lume.
  2. Ai deplin control asupra conținutului și designului.
  3. Ai un relativ control asupra prețului (există un prag minim al prețului de listă).
  4. Procesul e foarte ușor de parcurs. Am mai scris despre asta cu ocazia precedentă.
  5. Te manifești literar și ecologic, pentru că sistemul pus la punct de Amazon prin Create Space este print on demand. Deci se taie mai puțini copaci. 🙂

Dezavantaje:

  1. Nu ești în librării.
  2. Costurile pentru expedierea în România sunt relativ mari.

În privința primului dezavantaj, m-am împăcat rapid. Nu mă mai interesează să mă citească multă lume. Nu pentru asta scriu. N-am timp să mă ocup să devin un scriitor de succes. Scriu pentru prietenii apropiați și le mulțumesc că mai citesc ce le trimit și îmi mai spun o vorbă de încurajare. Scriu pentru că e important pentru mine să pun niște lucruri în discuție, să fac să circule niște povești. În volumul ăsta sunt multe conversații la bere, multe discuții la masă, multe povești sau vorbe ciudate auzite de la te miri cine. Sunt ale noastre, după cum volumul ăsta sper să devină și el al nostru, dacă aveți timp să-l citiți.

Am încercat să țin al doilea dezavantaj sub control. Vezi calculele de preț de la începutul articolului. Și dă un semn dacă vrei!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *