Cum ar fi aratat moartea unui motociclist pe vremea lui Stefan cel Mare?

Într-o seară ploioasă de Octombrie, Manole Păr-Negru, zis Jder, se întorcea de la o cinstită adunare, la care avusese de purtat vorbă de taină cu mai mulți comiși, staroști, căpitani și  alți oameni de încredere ai lui Vodă. Comisul fiind peste poate de grăbit, a trimis înainte, prin târgul Sucevei, o ceată de călăreți, spre a face drum alaiului său, astfel încât domnia sa să poată zbura pe ulițe în caleașca sa leșească.

Un călăraș mai tinerel, dornic să facă pe plac stăpânului său, nu și-a putut struni calul în galop, iar acesta – nefiind nici cumsecade potcovit – a alunecat pe niște lemne lăsate cam în drum și a căzut într-o groapă, aruncându-și călărețul din șa. Tânărul oștean și-a frânt gâtul, unde mai pui că animalul a venit peste el și l-a strivit într-o clipită.

Întristat de moartea călărașului, comisul Manole – om cu frica lui Dumnezeu – a trimis mamei aceluia zece claponi, o vită și o oaie, să aibă pentru pomenire.

Cam așa ar fi arătat moartea unui motociclist pe vremea Marelui Voievod Ștefan al Moldovei. Un oștean neînsemnat ar fi pierit strivit de cal, iar stăpânul său – în caz că ar fi fost mai omenos din fire – i-ar fi trimis sărmanei sale mame un mic ajutor. Vremurile erau mai aspre, oamenii erau mai aprigi. Viața unui om valora mai puțin, iar speranța de viață era mult mai mică.

În zilele noastre, ne-am obișnuit să credem că viața unui om valorează mai mult. Nu mai punem oamenii în situații în care riscul de a-și pierde viața crește nejustificat. Considerăm că nu e moral să facem asta. Nu este nici legal – avem legi în acest sens, legi făcute pentru protejarea tuturor cetățenilor țării.

Ei bine, se pare că viața unui om nu valorează chiar așa de mult. A murit un polițist care făcea parte din coloana oficială a ministrului de Interne Gabriel Oprea – era deschizător de coloană. O parte importantă a presei tace. Realitatea, Antena 3, Romania TV – televiziuni de știri – ignoră subiectul de zile bune. Realitatea dă doar linkuri către Can Can și Libertatea, unde găsești articole semidocte cu titluri bombastice care nu spun nimic. Antena 3 ia poziție față de “retorica cretinoidă de pe Facebook“, prin Mircea Badea – apărătorul decenței și al dreptei măsuri.

Altă parte a presei vorbește și pune întrebări, cu mai mult sau mai puțin aplomb. Scriu și vorbesc Digi24 – cred că primii și cei mai atenți la subiect, Hotnews, Mediafax, Gândul. Poliția răspunde la întrebări după vreo două zile. Oprea nu zice nimic. Premierul își exprimă azi condoleanțele, la ședința de Guvern – și aruncă niște săgeți spre administratorii drumurilor.

Desigur, despre subiect nu am aflat la TV, ci de pe bloguri. Vlad Petreanu urmărește îndeaproape ce se întâmplă – aici și aici.

De ce e important de urmărit? Pentru că se pune următoarea problemă: avea sau nu ministrul Oprea dreptul să meargă prin oraș cu coloană oficială, în acea dată, la acea oră? S-au respectat sau nu legile și procedurile? Omul care a murit a avut ghinion sau a căzut victimă unei practici aberante a puterii căreia șefii și colegii lui nu au fost capabili să i se împotrivească la timp? Pentru că sunt voci care spun că armate de polițiști stau la dispoziția ministrului de Interne ca să-i facă coloană oficială ÎN FIECARE ZI. Or, legea spune că doar Președintele, Primul Ministru și președinții celor două Camere ale Parlamentului au dreptul la coloană oficială, iar restul demnitarilor români doar în situații de urgență.

Acum opinia publică vrea să știe (sau nu vrea?) care a fost situația de urgență care a justificat deplasarea în seara de marți a ministrului Oprea cu coloană oficială. Ca să fie clar dacă azi, în București, se moare ca pe vremea lui Ștefan cel Mare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *