Anul literar 2015

Pentru ce te-ai născut?

Vorbesc din când în când la telefon cu un amic. Suntem în relație de furnizor – client, el îmi furnizează mie servicii tipografice, când se ivesc proiecte care reclamă așa ceva. Omul scrie, deci o parte a convorbirilor noastre sunt așa, ca între scriitori pasionați. Și mereu îmi spune:

– Nu am mai avut timp să scriu nimic și mă oftică foarte tare chestia asta! Tu cum stai, mai scrii?

– Mai scriu, zic.

– E bine că ai timp.

Adevărul e că nu cât timp aș vrea. Uneori nu am deloc. Dar într-una din discuțiile astea telefonice, cândva luna trecută, a avut loc un schimb spontan de replici tot pe tema asta:

– Ai timp să scrii? m-a întrebat.

– Nu, acum înainte de sărbători sunt foarte prins. Avem târgul de cadouri etc.

– Da, e nebunie. Nici eu nu apuc.

– După Crăciun vreau să mă apuc de volumul de povestiri. În primăvară trebuie să-l public cumva.

– Ha ha, îmi place că nu te lași!

– N-am cum! am zis. Pentru asta m-am născut!

A fost o declarație cam pompoasă, care m-a luat și pe mine prin surprindere. Dar e adevărat. Eu cred că oamenii vin pe lume înzestrat diferit. Nu suntem toți Pavarotti, nici DiCaprio, nici Platon etc. Sigur, suntem unici în felul nostru, dar sunt foarte conștient că nu am înzestrarea naturală să cânt la nivelul lui Pavarotti și nu aș ajunge să fac asta oricât de mult aș munci.

Jamie Oliver gătește și face cooking shows. Să zicem că e și un talentat acordeonist. Ceva îmi spune că, dacă și-ar fi urmat pasiunea pentru acordeon, nu ar fi cunoscut popularitatea și admirația de care se bucură în calitate de bucătar. Foarte bine pentru el că nu a luat decizia greșită de a se dedica acordeonului, în loc să se dedice bucătăriei! Și-a găsit elementul în care avea cele mai mari șanse să exceleze .

Știu că dacă am vreo șansă să excelez undeva, doar în scris aș putea, la un moment dat, peste ani mulți. Și mai știu că la 6 ani citeam benzi desenate, înainte să încep școala, iar în clasa a IV-a am citit primul meu roman – Călărețul fără cap, de Mayne Reid, De aia mă gândesc că o fi vreo genă responsabilă pentru aplecarea mea timpurie și neîntreruptă spre cărți.

 

Încep anul literar 2015 de la următoarele premise:

Să vedem ce s-a mai întâmplat de la discuția cu prietenul meu până în prezent (în contextul în care în Februarie anul trecut mă apucam să strâng o sumă de povestiri publicate într-o formă oarecare – nu foarte finisată – aici pe blog, în scopul de a le aduce la un nivel mulțumitor și a da un volum de proză scurtă).

1. Am selectat povestirile și am mai scris și una sau două noi.

2. Pe cele vechi, le-am refăcut în cea mai mare parte. Pe unele le-am rescris cu totul, câteva au evoluat de la 3-4 pagini la 15.

3. Sunt în faza feed-back-ului de la prieteni. Mi-am făcut un sistem: aleg o povestire și mă gândesc cine ar putea să-mi dea un feed-back valoros despre ea, după care i-o trimit. Funcționează fantastic! Un prieten mi-a zis: băi, înțeleg ce faci, dar ăia ai tăi vorbesc prea elevat, știi și tu cum vorbesc ăia pe șantier… Ok, am notat. Pe urmă, altul: băi, povestirea inițială știu că m-a făcut să mi se zbârlească părul pe mâini – era noapte și ăla nu putea să doarmă și se muncea acolo, se gândea… și acum ce-ai făcut? l-ai scos la bere și ai făcut un dialog între ăia, care e fix pix, mă enervează, nu pot să-l citesc! Ok, am notat și asta.

4. Am început să mă documentez în legătură cu aspectele practice ale publicării unei cărți. Asta înseamnă că mă interesez care sunt editurile care se uită la debutanți / scriitori tineri etc. și care sunt pașii care trebuie parcurși pentru a ajunge pe rafturi, în librării. Înțeleg că va fi mult de muncă. Dacă aveți experiență în sensul ăsta și un sfat de dat, vă rog să-l dați!

5. Puteți vedea în imaginea de mai jos armele mele pentru anul literar 2015. Laptopul e același, dar agenda e nouă – și mai groasă ca anul trecut! În laptop zace de câteva luni romanul pe care speram să-l termin în 2014. N-a fost să fie și cred că mai durează cel puțin un an, dar mă gândesc la el tot timpul. Ceva se adună acolo, se sedimentează. (Am uitat de mașina de scris. Cred că mai stă o vreme în pauză…)

Cam asta e situația la început de an. Vă țin la curent, dacă vă interesează. Țineți-mi pumnii!

anul literar 2015

Will you have to http://writemypaper4me.org take care of them in any way

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *