Usturoiul e BUN!

Faptele: Acum câțiva ani, un domn de la Cluj se apuca de un proiect foarte îndrăzneț: să producă un film independent, după un scenariu scris chiar de el, cu ajutorul din copilărie, care între timp s-a mutat puțin mai încolo – la Miami, care prieten și-a asumat sarcini cum ar fi insuflarea încrederii, consilierea pe probleme tehnice și, nu în ultimul rând, regia. Domnul de care zic a gândit problema, a scris scenariul, a vorbit cu oameni, a găsit susținere la mulți oameni care îl îndrăgesc și îl citesc – pentru că el, de fel, – și s-a aruncat efectiv cu capul înainte, precum și cu energia, nopțile albe, neuronii care se ard și nu se mai recuperează niciodată, în acest proiect.

Ne-a (tot) spus și nouă, cititorilor săi, pe , pe  și pe  despre evoluția proiectului și atâta ne-a bătut la cap cu el, și atâta ne-a reconfortat prin entuziasmul său pentru ce făcea, care răzbătea prin taste, iar on-line-ul vuia și vuia și începuse să duhnească a Usturoi, încât nu mai aveam răbdare să-l vedem odată pe ecrane și să putem să ne râdem sincer și din suflet, așa cum ne promisese producătorul. După ce filmul – pe numele său adevărat  – a trecut prin  de ajuns să albească și ultimul fir de păr din barba tăticului său, după ce, înainte de a ieși din post-producție,  pe care probabil că o merita (veți vedea în film de ce), după ce , tăvălugul s-a pornit și nimic nu a mai putut opri , pentru care toți cei care ne-am aflat în sală îi mulțumim echipei de la  că a făcut lucrurile să se întâmple, la Cinema City, în Sun Plaza.

Aseară, așadar, am văzut în sfârșit domnului Groparu (a.k.a. groparu.ro). Poftiți un trailer și, mai jos, impresiile de după.

Ne-am dus fără așteptări, că n-am avut timp să ni le facem, fiind cam ocupați în ultima vreme. Voiam să râdem și cam atât. Și am râs! Filmul conține doi “prunci”, cum le-a spus Groparele în frumosul grai ardelenesc, extraordinar de simpatici și de telegenici, de care ne-am îndrăgostit instant. Pe urmă, conține câteva situații și replici pline de un umor deschis și prietenos, cald ca omul care l-a pus pe peliculă și la fel de frust. Ce mai conține? Multe incursiuni superbe în atmosfera satului ardelenesc de azi. Țigani simpatici. Un manelist cu BMW. O manea neașteptată. Un berbec genial. O petrecere țigănească. Un controlor de tren CINSTIT (în punctul ăsta, mi s-a părut că Groparul a cam exagerat!!!). Toate astea sunt în film, plus o poveste simplă, fără mari pretenții de suspans sau răsturnare de situație, dar captivantă prin unghiul relaxat și copilăresc din care este exploatată – de la nivelul unor copii de școală generală care îndrăznesc să viseze până hăt-departe la Hollywood. Și câteva tehnici cinematografice simpatice care condimentează filmul și îl fac antrenant pe toată durata.

Desigur, am păstrat ce mi s-a părut cu adevărat fabulos la sfârșit. Acest film are cea mai FAINĂ coloană sonoră pe care am auzit-o de multă vreme. Cu siguranță n-am auzit vreodată așa o coloană sonoră la un film românesc. Atât de bună a fost încât aș putea să ASCULT acest film în mașină, pe repeat, la drumuri lungi.

Iar la sfârșit am plecat cu o căpățână de usturoi pe care probabil organizatorii au intenționat să ni-l ofere ca să-l păstrăm ca amintire, dar care își va întâlni cât de curând destinul cocoțat pe ceva bruschete cu roșii sau avocado. Sau amândouă.

Sper să am ocazia să văd filmul cât de curând în cinematografe și cu ocazia respectivă să plătesc și bilet. Vorba , Usturoiul e mai bun decât MULTE filme de la Hollywood. Mult mai bun.

Felicitări, Gropare! Felicitări, dle. regizor Lucian Alexandrescu! Și, de ce nu, la mai multe!

Poze de la premiera bucureșteană, .

Ca să nu uit, filmul are și pagină de . Ca să poți afla din timp unde va putea fi privit.

 
Parents dont want you to babysit their kids parents help with homework if you have

Comments

comments

3 comments on “Usturoiul e BUN!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *