E simplu să te publici singur pe Amazon

Am așteptat cu acest articol în draft o săptămână, până când Vintage a apărut pe și pe site-urile Amazon Europe. Acum că e disponibilă, pot să apăs Publish.

Acum câțiva ani, ideea că ai putea vinde cărție pe, in calitate de autor, părea de domeniul viselor frumoase, din care te trezești la o crudă realitate. Vorbim de Amazon, online, dacă nu cumva online, magazin de orice. Mai zic doar că, dacă Apple e de atâta vreme pe buzele tuturor pentru inovație în tehnologie, în mare parte datorită carismei și geniului de marketing care a fost Steve Jobs, mie mi se pare că Amazon nu e deloc mai prejos într-un domeniu mai nișat poate, dar nu mai puțin important pentru viitorul omenirii: felul în care cumpărăm, citim, evaluăm și împărtășim cărți. E o discuție întreagă aici, dar ajunge să pomenim de, e-book-ul care a schimbat în sfârșit percepția asupra cititului pe suport electronic. Desigur, nu mai puțin impresionantă este construirea unei întregi biblioteci virtuale pentru Kindle, în care titlurile sunt mai ieftine și mai rapid (adică instantaneu) de cumpărat decât prin mijloacele tradiționale.

Ok, am încheiat aici elogiul pentru Amazon. Revin la subiectul auto-publicării.

Self-publishing pe Amazon

Amazon a început relativ recent să ofere servicii de, nu doar pentru cărți, ci și pentru produse media. Compania-partener care se ocupă de procesul de auto-publicare este , iar activitatea sa este restrânsă la publicarea textelor în format tradițional (în print). Pe de altă parte, pentru cățile în format Kindle, există (KDP), dar deocamdată limbile în care se pot publica texte pe KDP sunt limitate (engleză, germană, franceză, spaniolă, portugheză, japoneză – în orice caz, nu română). Pe CreateSpace, în schimb, se pot publica texte în limba română.

Publici singur pe CreateSpace

Sistemul de la CreateSpace este foarte interesant. Tot ce trebuie să faci este să-ți creezi un cont, cu email pe post de username și o parolă pe care ți-o setezi singur(ă). Pe urmă nu ai decât să parcurgi câțiva pași simpli și bine gândiți, ca să-ți completezi profilul. În fine, la treabă! poți să publici textul, că doar de asta ai venit! CreateSpace îți vine în ajutor în probleme editoriale: îți poți alege o dimensiune a cărții (va trebui să muncești puțin, să transformi din inci în centimetri și să măsori cu rigla niște cărți de prin bibliotecă, să vezi cât de mare ar ieși a ta), pe urmă alegi numărul de pagini și limba. CreateSpace îți oferă un nr. ISBN.

În fine, faci un upload cu textul, în format .pdf. CreateSpace te ajută cu preview-uri, verifică dacă ce ai trimis și ce ai selectat pe-acolo respectă standardele de publicare, după care revine cu mail (în 24 de ore) să te anunțe că textul este ok din punct de vedere grafic. Sau nu, caz în care îl mai publici o dată. Dacă te rîzgândești, nicio problemă, tu alegi când consideri că e totul în regulă și se poate printa ce ai trimis.

Între timp, te poți ocupa puțin de copertă, ceea ce se poate să fie mai complicat, dacă nu ai minime cunoștințe de design. În acest caz, poți apela la un prieten designer sau poți apela chiar la CreateSpace, care oferă template-uri, consultanță și servicii de design contra unor sume mai mici sau mai mari. Eu nu am vrut să le dau bani, așa că mi-am bătut singur capul cu interiorul și cu coperta. Atenție! Interiorul e puțin mai problematic decât te-ai aștepta la prima vedere. Înțelept ar fi să te asiguri mai întâi că textul este beton din punct de vedere gramatical, pentru că nu mai poți să editezi după îl verifică ei, așa că dacă mai găsești greșeli trebuie să-i mai faci o dată upload și să aștepți 24 de ore. La fel de înțelept ar fi să gândești paginarea cu o carte în mână, ca săți dai seama pe a câta pagină trebuie să pui titlu, dedicație, cuprins sau ce mai ai de pus pe-acolo. Nu te speria, CreateSpace te ajută pe parcurs și ai numeroase ocazii să revii și să corectezi greșeli.

Distribuție pe CreateSpace și Amazon

După ce ți-au fost aprobate interiorul și coperta, mai durează un timp până se generează pagina cărții tale în magazinul CreateSpace (au și ei librăria lor, mai mult să se cunoască scriitorii între ei etc.). Pagina unde apare Vintage, povestirea pe care am publicat-o eu, este

În câteva zile (5-7 business days), cartea pe care ai publicat-o apare și pe și site-urile Amazon din Europa. Sunt canale de distribuție gratuite pe care le ai la dispoziție: cele câteva Amazoane și magazinul CreateSpace. Pe lângă acestea, poți plăti pentru ca CreateSpace să îți marketeze cartea și către reseller-i. Bineînțeles, e absurd să faci asta dacă nu ai publicat în limba engleză, pentru că lanțurile de distribuție sunt în general în USA. Dacă ai publicat cartea în limba ta natală, ea este acolo pe Amazon și poate fi comandată de vorbitorii nativi.

De ce ai publica cu CreateSpace

Am câteva motive bune:

1. Ai control deplin asupra conținutului și aspectului cărții.

2. Stabilești chiar tu prețul.

3. Poți comanda exemplare pentru autor la prețul de producție.

4. Din vânzările de exemplare ale cărții tale, primești royalties în valoare de până la 30% din valoarea prețului stabilit de tine, ceea ce este uriaș față de ce îți oferă editurile din România. (Nu am lucrat cu vreo editură de la noi, dar am întrebat scriitori și ei mi-au spus că procentele autorilor sunt compuse dintr-o singură cifră și cifra aia nu e prea mare).

Dezavantaje

Pe de altă parte, dacă ai publicat pe Amazon e ca și cum ai fi aruncat o sticlă într-un ocean. Pentru a putea fi cumpărată, cartea ta trebuie văzută. De-aici încolo, ori plătești pentru promovare, ori găsești o soluție să le vorbești despre ea românilor dispuși să o comande online, sau străinilor, dacă scrii în limbi străine.

Cum e cu banii (royalties)

Încă ceva. Să spunem că reușești să publici și să vinzi cu succes. Banii pe care îi câștigi sunt bani câștigați sub incidența legilor Statelor Unite, deci ești taxat în State. Asta înseamnă 30% din royalties by default sau, dacă aplici pentru niște deduceri, în virtutea unui tratat comercial – care există din 1974 – între România și Statele Unite, poți reduce aceste taxe până spre 15%-10%. În orice caz, pentru a putea încasa banii de la CreateSpace trebuie să obții un TIN (tax identification number) de la IRS (fiscul American).

Prin urmare, e ușor să te cocoți pe Amazon cu textele tale, dar nu e chiar ușor să faci bani de pe urma lor. Și trebuie să mai câștige și americanii ceva.

Succes!

 

Do the kids listen to their parents, or do they http://www.college-homework-help.org seem to disregard what the parents.

Comments

comments

17 comments on “E simplu să te publici singur pe Amazon

 1. -

  Felicitari si mult succes. Stii cumva care ar fi un cost pentru o promovare decenta? Am si eu asa ceva in minte si de asta te intreb.

 2. - Post author

  Cu privire la costuri si modalitati de promovare, gasesti mai multe detalii pe situl CreateSpace.

 3. -

  Buna,
  Am si eu o intrebare: pot publica ebook-uri pe amazon? Romania nu apare cand doresc sa-mi aleg tara la sectiunea seller credit card.
  Multumesc!

  • - Post author

   Nu poti. Cred ca am scris asta in articol.

 4. -

  Buna ziua,

  site-ul http://www.librariascriitorilor.ro proaspat lansat si in dezvoltare continua, ofera mai multe instrumente si mai ales beneficii – mai ales cand va deveni cunoscut. In niciun caz royalties de 10-15% sau mai putin.
  Credem ca este cel mai prietenos loc in care ebook-ul si cartea tiparita pot fi asezate pentru popularizare si discutii.
  Va invitam sa-l vizitati, rasfoiti si poate aveti dupa aceea sugestii, ne-ar fi de ajutor.

  Toate cele frumoase !
  Directorul Editurii Sfântul Nicolae
  Daniel Voinea

 5. -

  Despre Google Books sau magazinele Apple ce parere ai?

 6. -

  […] lucru, voi începe să caut soluția cea mai bună pentru a publica. Sigur voi urca volumul și pe Amazon, cum am făcut și cu Vintage. Între timp m-am uitat puțin și la iBooks, prin care poți publica […]

 7. -

  As vrea sa public o carte pe Amazon care este scrisa in limba engleza. Am incercat sa imi fac cont direct la ei pe site si am constatat ca nu poti selecta Romania ca tara atunci cand iti completezi detaliile contului la ei pe site. Stii cumva daca este posibil sa vinzi direct pe Amazon avand PFA si cont romanesc? Si daca da, care este procedura?

 8. -

  Mai am o intrebare. Stii cumva legat de regulile de traducere daca este suficient sa ai cartea tradusa de un traducator roman autorizat de romana-engleza? Sunt si alte conditii?

 9. -

  Am văzut un comment interesant mai sus și mi-ar place dacă ar exista un răspuns. Pot să public o carte scrisă in limba engleză de aici din România și să o uploadez pe site? Că a scis cineva mai sus ” Am incercat sa imi fac cont direct la ei pe site si am constatat ca nu poti selecta Romania ca tara atunci cand iti completezi detaliile contului la ei pe site. ” Ce informații îmi puteți furniza în legătură cu această întrebare?

 10. - Post author

  Zoltan, ce am scris in articol este in continuare valabil. Poti sa publici in limba romana sau engleza prin CreateSpace, dar nu poti sa publici in romana prin Kindle Direct Publishing. In engleza sau alta limba suportata de KDP, da.
  Ca nu poti sa-ti creezi cont “la ei pe site” nu stiu ce inseamna. La Amazon pe site? Sigur ca poti. In general, poti sa faci foarte multe lucruri, numai sa-ti bati putin capul si sa incerci. Succes!

 11. -

  Ce anume trebuie facut cu formularul 1042-S? Trebuie declarat venitul in Romania? (Asta ar fi dubla impozitare…) Deja dau 10% la IRS (applicable withholding rate), care cred ca sunt trimisi la IRS de catre KDP in numele meu. Totodata, primesc cate un formular 1042-S pentru fiecare piata in care am vandul? (America, Franta, India, Canada, Londra, Germania, China etc…), sau unul in care este trecut intregul venit pe anul trecut?

  Multumesc.

 12. -

  Multumesc pentru informatii, sunt foarte valoroase pentru mine, caci incercam sa public cartile mele pe Amazon si ma-am incurcat!

 13. -

  Buna Robert
  Multumim ca ai impartasit cu noi pasii parcursi de tine in autopublicare. gasesc folositor ceea ce ai scris.

 14. -

  Buna Monica
  Si ai platit si gata? A mai fost altceva de facut?
  Merci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *