Caută mașina prin ceață

 

Vampiru se laudă mereu ce tip organizat și meticulos e el, cum își face liste cu taskuri pentru orice nimic, cum își pune remindere și ce pe fază e el de fiecare dată și nu poate fi luat prin surprindere. Dar astăzi a pățit-o. Rău de tot.

Aseară am fost la băut, ce-i drept. Nu zic asta ca o scuză pentru Vampiru, pentru că el a băut, ca de obicei, suc și – spre lauda lui – ne-a dus pe toți acasă, la sfârșit. Pe urmă, pe la 3 dimineața, s-a întors și el la casa lui. Obosit, dar treaz.

La 7.30 dimineața, mă sună Vampiru. Bineînțeles că eram cu pantalonii în vine și încercam să mă mișc eficient, să pot pleca spre muncă. Mă uit contrariat la ecran – ce caută Vampiru treaz la ora asta?

-Da mă! zic.

– Băi! face Vampiru.

– Ce e mă?

– Băi!

– Ce-ai mă, ai pățit ceva? Zi mai repede că tre’ să plec la muncă!

– Băi! Mi-au furat mașina!

– Ce zici mă?

– Mi-au furat mașina!

– Cine?

– Nu știu, hoții.

– Cocoș, zic, ești sigur?

– Băi crezi că-mi arde de glume? Mi-au furat mașina, clar. Nu mai e unde am parcat-o.

– Unde ai parcat-o?

– Unde parchez de obicei, am locul meu lângă scară. Ce fac?

– Ce faci… Hmm, întâi și-întâi o cauți bine.

– O caut de juma de oră. Nu e, mi-au furat-o!

– Băi Vampirule, cine să-ți fure ție mă cotiga aia de Logan?

– Omule, eu vorbesc serios.

– Auzi, dar ce cauți tu la ora asta treaz, de-ți cauți mașina prin fața blocului?

– Vreau să plec la Brașov.

– La Brașov? Ce să cauți la Brașov?

– Nu contează… E un forum, n-am somn, m-am hotărât să mă duc acolo. Dar n-am cu ce să mă duc!

– Băi, fii atent! Dacă nu plec acum în momentul ăsta la birou, am pus-o… Părerea mea este să-ți cauți mai bine mașina. E ceață, poate n-ai văzut-o, poate ai uitat unde ai parcat-o.

– Hai mă că faci mișto de mine…

– Nu moșule, sincer nu fac, dar mi-e greu să cred că ți-a furat cineva Loganul, așa în câteva ore. Uite, mi-a venit o idee. Sună-l mai bine pe Gelu. El o să-ți spună ce ai de făcut și măcar pe el o să-l asculți, că pe mine văd că nu vrei.

– Bine… Hai pa!

Fug la muncă și mă iau cu treaba, îmi iese din minte toată afacerea vampirească. Acum 10 minute mă sună Gelu.

– Hai noroc mă!

– Salut! zic și-mi amintesc imediat că l-am pus pe Vampiru dimineață să-l sune. Și-a găsit Vampiru mașina?

– Ai timp? zice Gelu. Poți vorbi? Ca să-ți povestesc…

– Hai zi! fac eu, curios. Dau Save la o prezentare la care lucram și ies pe balcon, că presimt că se lasă cu râs și nu vreau să-mi deranjez colegii.

– Fii atent, începe Gelu. Mă sună Vampiru, îmi zice că a vorbit cu tine, că tu nu vrei să-l ajuți, că i-au furat mașina. Știi că Vampiru nu stă departe de mine. Zic, bine mă, hai că sun că întârzii la muncă și vin până la tine să vedem ce și cum. Și mă duc la el. Îmi arată unde a parcat – că acolo parchează el întotdeauna, e locul lui. Dar pe locul ăla e altă mașină parcată, zic. El zice: o fi parcat între timp. Zic eu: hai să ne uităm pe-aici pe străduțe. Dacă nu e mașina și nu e, mergem la Poliție, am un prieten la Candiano Popescu – știi că acolo sunt ăștia de la furturi acum.

– Da? Nu știam.

– Acolo te duci să anunți dacă îți fură mașina. Ei, zic, dacă n-o găsim și ești absolut sigur, mergem și vorbim cu omul, dar vezi să nu mă faci de râs – că e cu constatare, cu poze, cu interogat vecini, ditai circul. Vampirul – frate, nu sunt nebun! Tu nu vezi că nu e mașina. Căutăm jumătate de oră în jurul blocului, pe străduțe pe unde ar fi putut parca dacă și-ar fi găsit cumva locul ocupat. Nimic.

– Deci chiar nu era?

– Nu era frate Loganul lui.

– Și v-ați dus la Poliție?

– Da. L-am luat în spate pe motocicletă și am tăiat-o spre Candiano. Am ajuns, a declarat furtul, am vorbit cu prietenul meu de-acolo, a făcut declarații, a semnat, tot ce trebuie. Ăia l-au întrebat de 10 ori: sigur n-ați parcat în loc nepermis să v-o ridice? Sigur nu ați parcat în altă parte decât de obicei? Sigur, sigur, sigur? Vampiru: da, da, da!

– Parcă-l văd.

– Băi, omu’ vorbea serios! Bun, se pun băieții în mișcare, vine echipajul la bloc la Vampiru. Fac poze, sună pe la uși, se dau telefoane, tot tacâmul. Și la un moment dat Vampiru zice – băi, mă duc să cumpăr un pachet de țigări. Eu – hai că vin și eu, că nici eu nu mai am; e departe? Nu, zice Vampiru, la 50 de metri e un chioșc. Eu de acolo iau mereu, zice el, că e deschis non-stop.

În momentul ăla Vampiru s-a oprit și s-a schimbat la față, s-a făcut alb ca laptele. Pe urmă s-a făcut roșu, i-a venit tot sângele în obraji.

– Să nu-mi zici că a uitat mașina la chioșc?

– Îți dai seama că exact asta a făcut! Când a ajuns acasă azi-noapte, s-a dus să-și ia Cola, țigări, ce și-a luat el. Când a ieșit de-acolo, amețitul, obișnuit să meargă mereu pe jos și să se întoarcă pe jos, că e la 50 de metri de casă, a uitat complet de mașină și s-a întors per pedes. Așa că mașina era parcată la strada mare, descuiată – îl aștepta cuminte pe Vampiru.

– Incredibil, zic, ce terminat e!

– Îți dai seama ce-au zis băieții de la Poliție! I-a îmbunat ăsta, și-a cerut scuze, le-a dat câte o sticlă de vin. S-a uitat prietenul ăsta al meu de la Candiano la el și l-a întrebat: ce ești tu, cu ce te ocupi? Zice Vampiru: sunt programator. La care amicul meu: păi vezi că-ți dă sistemul eroare.

– Deci s-a rezolvat?

– S-a rezolvat, îți dai seama. Într-un final i-am împăcat.

Am mai râs cu Gelu o tură, rememorând șirul evenimentelor, i-am povestit ce disperat era Vampirul când m-a sunat pe mine.

– Ok, zic, hai că-i dau și eu un telefon acum.

Închid cu Gelu și-l sun pe Vampir.

Nu răspunde. Îmi dă mesaj: “dorm!”

 

Hier ist es wichtig, dass man eine quelle http://essay-schreiben.de/ sucht, die einigen gte-kriterien entspricht

Comments

comments

One comment on “Caută mașina prin ceață

  1. -

    […] Până una-alta, una din povestirile pe care le-am refăcut pornind de la ceva ce am publicat deja aici pe blog este cea de mai jos. Ea nu a mai ajuns pe lista scurtă, adică e prea slabă pentru a fi inclusă în volum. Povestirea inițială (din Noiembrie 2012) e aici. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *